Twitter może dorzucić funkcję podobną do bliskich znajomych z Instagrama, czyli Twitter Flock .

W zeszłym roku Twitter pokazał koncepty trzech nowych funkcji, które ułatwiałyby kontrolować grupy odbiorców swoich tweetów. Jedną z nich byłaby możliwość wstawienia tweeta widocznego tylko dla określonej grupy.

Twitter Flock, czyli odpowiednik bliskich znajomych

Funkcjonalność byłaby zbliżona do Bliskich przyjaciół, która umożliwia udostępnić story określonym kontom. Przy koncepcie zostało to nazwane „Trusted Friends”, ale obecnie miałoby to zostać nazwane Flock.

R E K L A M A

XDA Developers przeprowadziło analizę kodu aplikacji Twittera w wersji beta. Znaleziono w niej linijki kodu wskazujące na testy zapowiedzianej funkcji. Wynika z nich, że funkcja pozwoliłaby ograniczyć widoczność tweetów do niewielkiej grupy osób. Oczywiście, tylko ludzie w tej grupie będą mogli na nie odpowiedzieć.

Alessandro Paluzzi zajmujący się znajdywaniem nieaktywnych funkcji w aplikacjach aktywował tą funkcję. Dzięki czemu możemy zobaczyć komunikat, który będzie towarzyszył tej funkcji. Można się dzięki temu dowiedzieć, że grupa ludzi będzie ograniczona do 150 osób.

Tylko dodane osoby będą mogły zobaczyć tweety dodane w ten sposób oraz tylko one będą mogły odpowiedzieć. Nie będzie także powiadomień, kiedy osoba zostanie usunięta z grona bliskich znajomych. Natomiast dostanie je osoba, kiedy zostanie do niej dodana.

Oczywiście, funkcja nie jest obecnie dostępna. Nie ma jeszcze informacji, kiedy funkcja zostanie udostępniona. Najprawdopodobniej zostanie to ogłoszone, kiedy funkcja będzie po wszelkich testach wewnętrznych. Następnie będzie zapewne stopniowy rollout, jak w przypadku większości funkcji udostępnianych w tej aplikacji.

Pozostaje pytanie, czy będzie osobny przycisk do wysyłania takiego tweeta, czy będzie do wyboru opcja jak obecnie w przypadku Społeczności. Obecnie, kiedy chce się wrzucić coś na grupę, to wprowadza się jak zwykłego tweeta. A następnie wybiera się konkretną społeczność z listy, która jest na górze pola tekstowego. Oznaczać to będzie jeszcze większy tłok w menu. Oby funkcja nie została porzucona tak jak Fleets.