Menedżer haseł 1Password znacznie ułatwi bezpieczne dzielenie się hasłami z innymi użytkownikami. W aplikacji zadebiutowała właśnie nowa funkcja o nazwie „Psst!” (skrót od „password secure sharing tool”), która umożliwi generowanie czasowego dostępu do danych uwierzytelniających za pomocą linku.

Jak to działa?

Z poziomu użytkownika cały proces bardzo przypomina dzielenie się plikami w Google Docs.  Aby udostępnić hasło, tworzymy link. Następnie ustawiamy czas, po jakim ma on wygasnąć (do wyboru godzina od pierwszego wyświetlenia, dzień, tydzień, 14 i 30 dni)  i dodajemy mail osoby, która ma go otrzymać. Alternatywnie ustawiamy opcję dzielenia się hasłem z każdą osobą posiadającą link.

To, co zobaczy osoba, z którą dzielimy się hasłem, zależy od ustawień udostępniania. W przypadku hasła zaadresowanego do konkretnej osoby (ewentualnie do wąskiej grupy osób), będą one zmuszone potwierdzić swoją tożsamość jednorazowym kodem weryfikacyjnym dostarczonym na wskazany wcześniej adres e-mail. W przypadku otwartych ustawień login czy hasło będą widoczne natychmiast po kliknięciu linku.

Udostępnianie hasła za pomocą linku w 1Password – wideo

Cały proces możemy prześledzić na okolicznościowym filmiku.

Funkcja, choć z pozoru dość banalna w swoim działaniu, ma realny wpływ na nasze bezpieczeństwo w sieci. Wielu użytkowników i użytkowniczek wciąż nie zdaje sobie sprawy z faktu, że wysyłając prywatne hasła za pośrednictwem maila czy komunikatora kopie tych informacji przechowywane są w wielu miejscach. Tym samym stają się łatwo dostępne dla osób trzecich. Gdy dochodzi do wycieku, często nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego, że nasze loginy zostały udostępnione.

Są też inne sposoby

Jeśli sami używamy innego managera haseł niż 1Passoword, dobrą alternatywą dla opisywanej tutaj nowej funkcji „Psst!” będzie także One Time Secret. Na początek warto pamiętać także, aby nieco wysilić się przy samym tworzeniu naszego hasła – nie chcemy wszakże, aby trafiło ono na listę najgorszych haseł świata.