Trusted Friends – bo taką nosi nazwę nowa usługa przygotowana przez pracowników Zuckerberga, pozwoli na odzyskanie Twojego konta w sytuacji kiedy utracisz dane dostępowe do konta e-mail, które zostało przypisane do portalu Facebook. W jaki sposób działa usługa opierająca się o „zaufane osoby”? Otóż na odpowiedniej stronie należy wybrać grupę od 3 do 5 osób, które otrzymają od Ciebie wybrany kod.

W sytuacji, w której utracisz możliwość dostania się do portalu Facebook i jednocześnie do swojego konta e-mail, które zostało przypisane do serwisu – wystarczy, że jeden z „zaufanych znajomych” prześle Ci kod, który wcześniej ustawiłeś. Po jego wpisaniu, odzyskasz dostęp do swojego profilu.

Rozwiązanie dość pomysłowe, jednak o ile utraciłbym dostęp do konta to nie wiem czy chciałbym już do niego wracać ;-)