Netflix umożliwia użytkownikom wyłączenie automatycznych podglądów

Netflix umożliwia użytkownikom wyłączenie automatycznych podglądów

Opublikowano 9.02.2020 13:38 -


Po wielu miesiącach krytyki oraz negatywnych opinii użytkowników Netflix wreszcie zdecydował się umożliwić wyłączenie automatycznych podglądów. Jest to informacja, na jaką długo czekała większa część społeczności, korzystająca z usług streamingowych. Do tej pory po każdorazowym uruchomieniu platformy niemal od razu uruchamiał się zwiastun najnowszej produkcji, jaka dołączyła do listy. Teraz każdy z Was może to zmienić w swoich ustawieniach.

Netflix uważa, że niektóre osoby były bardzo zadowolone z istnienia takiej funkcji, inne mniej, dlatego teraz daje im całkowity wybór. Każdy ma możliwość indywidualnie podjąć decyzję, czy na którymś z profili zdecyduje się na wyłączenie automatycznych podglądów. Platforma rozwiązała to o tyle ciekawie, że ustawienia te nie dotyczą całego konta, ale poszczególnych profili użytkowników. Dzięki temu jeśli Wy nie lubicie tej funkcji, ale Wasza druga połówka uwielbia oglądać zwiastuny, uda się to wszystko pogodzić.

gdzie ustawić wyłączenie automatycznych podglądów?

Po zalogowaniu się na swoje konto, na dowolnym urządzeniu, wystarczy przejść do listy profili. Pod listą znajduje się przycisk „zarządzaj profilami”, klikamy i wybieramy ten profil, w którym chcemy zmienić ustawienia. Wtedy wyświetli się niewielka lista możliwości, a wśród nich „automatyczne odtwarzanie podglądów podczas wyszukiwania na wszystkich urządzeniach”. Odklikujemy, zapisujemy i gotowe! Można przejść do swojego profilu i cieszyć się ciszą w czasie wyszukiwania kolejnego filmu.

wyłączenie automatycznych podglądów

reakcje użytkowników w mediach społecznościowych

Automatyczne podglądy od dawna były przedmiotem kontrowersji wśród osób korzystających z usług Netflixa. Po ogłoszeniu więc, że od teraz możliwe będzie wyłączenie automatycznych podglądów, w sieci pojawiło się wiele komentarzy na ten temat. Najwięcej pod wpisem Netflixa na Twitterze, że pojawiło się ogłoszenie o uruchomieniu nowej funkcji. Wśród nich znalazły się opinie, iż uruchomienie automatycznego podglądu było jak dotąd najgorszą decyzją UX w czasie funkcjonowania platformy. Pojawiły się także bardziej dramatyczne wpisy, mówiące o wyrwaniu użytkowników z nieustającego koszmaru.

Moim zdaniem umożliwienie użytkownikom podejmowanie samodzielnej decyzji w tej kwestii jest niezwykle istotne. O ile sama często korzystam z funkcji automatycznego odtwarzania podglądów filmów czy seriali, tak jestem w stanie zrozumieć, że kogoś może to bardzo irytować. Na szczęście wyłączenie automatycznych podglądów jest już możliwe i na pewno duża część posiadaczy kont z tego skorzysta.

Źródło: Independent

Wieści z Rozładowani.pl