piwo piwo

Poproszę piwo, które testowało AI. O idealnym warzeniu browaru przez sztuczną inteligencję słów kilka

Od razu muszę się do czegoś przyznać. Tytuł oraz nagłówek miały brzmieć zupełnie inaczej. Po chwili jednak przemyślałem, że nawet AI nie będzie w stanie sprawić, aby ciepłe piwo pewnego koncernu nie stało się trunkiem najwyższej klasy. Nie zmienia to faktu, że natrafiłem na pewien interesujący artykuł, mówiący o tym, że sztuczna inteligencja może pomóc w idealnym warzeniu browaru.

Idealne piwo nie istnieje? A może są na to szanse? Całkiem intrygujące wyniki badań zostały opublikowane na łamach magazynu Nature. Belgijscy badacze pod przewodnictwem profesora Kevina Verstrepena z KU Leuven University zastosowali model uczenia maszynowego, aby przewidzieć, jak smakuje piwo po modyfikacji jego składu. W testach brano pod uwagę zawartość alkoholu, ilość cukru, drożdży i chmielu, ale uwzględniono również mniejsze związki chemiczne i ich wzajemne oddziaływanie.

Piwo, które nawarzyło AI i trzeba je wypić

Model został przeszkolony przy użyciu 180000 recenzji piwa online oraz opinii z panelu degustacyjnego składającego się z 16 uczestników. Panel pobrał próbki 250 trunków procentowych dla 50 różnych atrybutów w ciągu trzech lat, w tym goryczy, słodyczy, zawartości alkoholu i aromatu słodu.

Dyskretna analiza fotometryczna i enzymatyczna (Thermo ScientificTM GaleriaTM Plus Beermaster Discrete Analyzer) zastosowana została do pomiaru kwasu octowego, amoniaku, beta-glukanu, izo-alfakwasów, koloru, cukrów, glicerolu, żelaza, pH, białka i siarczynu. Do analiz wykorzystano 2 ml objętości próbki.

Fragment artykułu dostępnego na portalu Nature

AI następnie wystosowało ulepszenie, sugerując zmiany w składzie browaru. Naukowcy wdrożyli poprawki i tak oto powstało piwo, które finalnie uzyskało znacznie wyższą ocenę od panelu. Przypadek, czy sztuczna inteligencja ma lepsze poczucie smaku niż człowiek?

Oczywiście warto mieć z tyłu głowy świadomość, że maszyna może jedynie zasugerować poprawki, które my – jako istoty żywe – zweryfikujemy w praktyce. Degustatorzy nie muszą się obawiać, że ich zastąpi AI. Sztuczna inteligencja ma nam pomagać – nie zastępować.

Piwo bezalkoholowe może smakować jak procentowy trunek?

Jest jeszcze jeden ciekawy (jak nie najbardziej ciekawy) aspekt tych badań. Naukowcy twierdzą, że dzięki tej technice są w stanie stworzyć piwo bezalkoholowe, które smakiem będzie tak zbliżone do alkoholowego, że nie poczujemy różnicy. Tutaj mają szczególnie moją uwagę, pytanie tylko, ile taki trunek będzie wtedy kosztował?

To oczywiście na razie tylko badania, ale mówiące sporo o możliwościach nowoczesnych technologii. Warto przy tym pamiętać, że AI nie ma poczucia smaku, więc to po prostu nasz cenny doradca, który opiera swoje informacjach na danych nieco statystycznych i biorąc pod uwagę hipotetyczne wyniki. Jednak – gdzie wady? Ja tam mógłbym testować i weryfikować smak piwa!

Źródło: Nature
Zdjęcie wyróżniające wygenerowane przez ideogram.ai

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments