Przenoszenie usług między kontami w Google Analytics | DailyWeb.pl

Przenoszenie usług między kontami w Google Analytics

Opublikowano 1 rok temu -


Pewnie nie raz zdarzyło się mi i Wam, próbować uporządkować nasze konto na Google Analytics, próba przeniesienia naszej witryny na inne konto z reguły kończyła się niepowodzeniem. Ale to już przeszłość.

Google wprowadziło możliwość przeniesienia naszych usług (razem z widokiem danych) z zachowaniem pełnej zgodności implementacji Analytics. Należy pamiętać jeśli przenosimy usługę, musimy posiadać uprawnienia do zarządzania użytkownikami i edycji na obu kontach (docelowym i źródłowym).

Identyfikator śledzenia nie zmienią się, więc nie ma potrzeby ponownej edycji tagów. Identyfikator nie będzie ponownie użyty na koncie źródłowym, wiec nasz numer pozostaje nadal niepowtarzalny. Dokładnie tak samo ma się sprawa z raportowaniem, ustawieniami niestandardowego śledzenia, remarketingiem, połączonymi kontami i widokami itp. – pełne przenosiny z konta źródłowego na docelowe.

Podczas przenoszenia usług mamy do wyboru dwie drogi:
- zachowaj aktualne uprawnienia w usłudze i widokach danych, czyli razem z zawartością widoku, przenosimy dostęp do usługi na koncie docelowym

- zastąpienie dotychczasowych uprawnień w usłudze i widokach danych uprawnieniami przypisanymi do konta docelowego, czyli usługa i jej widoki otrzymują takie uprawnienia jakie są na koncie docelowym

Aby rozpocząć proces przenosin usług, należy oczywiście wejść w zakładkę Administracja na naszym koncie Google Analytics. Wybrać nasze konto źródłowe, następne usługę która chcemy przenieść i w zakładce „Ustawienia usługi”, odszukać guzik Przenieś Usługę. Oczywiście należy wybrać konto docelowe i rodzaj uprawnień.

Na tej zmianie skorzystają na pewno agencje marketingowe, które nierzadko potrzebują wykonywać takie operacje na swoim koncie Analyticsa. Teraz mogą to zrobić szybko i bezboleśnie.