Poufne wiadomości w Gmail już dostępne dla każdego dla każdego | DailyWeb.pl

Poufne wiadomości w Gmail już dostępne dla każdego

Opublikowano 3 miesiące temu -


Od dziś wszyscy użytkownicy Gmail mają dostęp do poufnych wiadomości. Pozwalają one ograniczyć dostęp do wysłanego e-maila poprzez hasło SMS, zablokować możliwość kopiowania oraz przesyłania wiadomości dalej.

Zapowiedziany kilka miesięcy temu tryb poufny w Gmail powinien być już dostępny dla wszystkich użytkowników. Umożliwia on wysyłanie wiadomości poufnych.

wiadomość poufna w gmail

Taki typ wiadomości charakteryzuje się kilkoma dodatkowymi funkcjami

  • ograniczenie możliwości kopiowania, przesyłania dalej oraz pobierania załączników
  • brak możliwości wydruku wiadomości
  • możliwość ograniczenia dostępu do wiadomości poprzez wysłanie hasła na email lub za pomocą SMS
  • możliwość ustawienia daty ważności, kiedy treść emaila przestanie być widoczna dla odbiorcy
  • możliwość wcześniejszego zablokowania dostępu do wiadomości z konta nadawcy

jak wysłać wiadomość poufną w gmail

Tryb pufny należy włączać za każdym razem. Na telefonie robi się to wybierając opcję z górnego menu. Na komputerze używając ikony kłódki oraz zegara.

Po wysłaniu takiej wiadomości w skrzynce odbiorczej adresata pojawi się email bez podglądu treści:

Po wejściu do wiadomości zobaczymy informację o włączonym trybie poufnym:

W zależności od wybranej przez adresata metody autoryzacji kod dostępu przyjdzie do nas SMSem lub emailem. Adresat musi podać ,na jaki numer ma przyjść SMS.

Po wpisaniu kodu dostępu będziemy mogli zobaczyć treść wiadomości. Wymienione wcześniej funkcje znikną, nie dając nam możliwości druku, kopiowania, pobierania załączników czy przekazania wiadomości dalej.

Dostaniemy także komunikat o tym, kiedy treść wiadomości zostanie zablokowana. Nadawca wiadomości może sam szybciej odciąć nam dostęp do treści oraz przywrócić go ponownie.

Pamiętajmy jednak, że tryb tajnych / poufnych wiadomości nie ma za zadanie uniemożliwić dostępu osób niepowołanych w pełni. Ma on zwiększyć bezpieczeństwo. Przede wszystkim jednak, jak piszą sami twórcy, nie da się zabronić użytkownikowi zrobienia screenshota czy też zdjęcia wiadomości. Ograniczenie funkcji Gmaila ma jednak przeciwdziałać omyłkowym akcjom, jakie często się zdarzają.

Według mnie to przydatna funkcja. Zwłaszcza że działa również poza ekosystemem Google. Wydaje mi się, że może nie często, ale będę z niej korzystał. Gdy dodamy do niej możliwość śledzenia maila i wiedzy, kiedy został on otwarty, możemy się pobawić w Mission Imposible i "wiadomość ulegnie zniszczeniu za...."