Nowe Chrome w zgrabny sposób wymusza logowanie do przeglądarki | DailyWeb.pl

Nowe Chrome w zgrabny sposób wymusza logowanie do przeglądarki

Opublikowano 2 miesiące temu -


Wraz ze swoją najnowszą aktualizacją Chrome przestaje być osobnym produktem, a zaczyna być integralną częścią systemu usług Google. Zmiana ta nie wszystkim przypadła jednak do gustu.

Chrome 69 od początku miał być szczególną edycją. Wiadomo było, że z okazji dziesiątych urodzin swojej przeglądarki Google zaserwuje nam szereg zmian i nowości. I choć większość z nich, jak chociażby zmiany w wyglądzie programu, spotkały się z szeroką aprobatą użytkowników, nie zabrakło także kontrowersji. Największe emocje budzi synchronizacja z kontem Google.

Synchronizacja, zdaniem niektórych, wymuszona. O ile przed ostatnią aktualizacją użytkownicy mogli korzystać z Chrome bez konieczności logowania, o tyle teraz, przy zalogowaniu się do jakiejkolwiek usługi Google przy pomocy Chrome, nasze konto zostaje automatycznie zsynchronizowane z przeglądarką. Tak przynajmniej wydaje się niektórym użytkownikom. W praktyce, co potwierdza m.in. Niebezpiecznik, do logowania do Chrome nie dojdzie, dopóki nie klikniemy opcji “Sign in to Chrome (zaloguj)”. Trzeba jednak przyznać, że cały proces jest skonstruowany w ten sposób, że mniej wprawni lub mniej uważni użytkownicy mogą nieświadomie skazać się na synchronizację.

W sieci pojawiło się wiele głosów krytyki pod adresem nowej funkcji i ilości danych, jakie w ten sposób udostępniamy. Jak tłumaczą jednak twórcy, synchronizacja ustawień przeglądarki z kontem Google ma przede wszystkim ułatwić użytkownikom korzystanie z nich na wielu urządzeniach. Przykładowo, logując się do naszego Gmaila na nowym urządzeniu, w ciągu zaledwie kilku dni otrzymujemy dostęp do całej historii i zakładek, które zgromadziliśmy, korzystając z poprzedniego urządzenia. Z drugiej strony, wylogowując się z konta, inni użytkownicy tego samego urządzeni tracą dostęp do naszych prywatnych ustawień przeglądarki. Paradoksalnie więc synchronizacja ma poprawić kwestie bezpieczeństwa użytkowników.

Jak wyłączyć automatyczne logowanie w Chrome?

Tym, których powyższe tłumaczenia jednak nie przekonują, pozostaje dezaktywacja nowej funkcji. Sprawa jest prostsza, niż mogłoby się początkowo wydawać. Z pomocą przychodzą nam tutaj, jak zwykle zresztą, flagi (chrome://flags). 

Wystarczy, że w pasku adresu wpiszemy adres chrome://flags/#account-consistency  i przy zakładce Identity consistency between browser and cookie jar zmienimy opcję z Default na Disabled. Wprowadzone zmiany zostaną zapisane po restarcie przeglądarki. 

Czy jest się więc czym martwić? Niekoniecznie. Czy Google zrobiło błąd? Zdecydowanie! Przede wszystkim na całej linii nawaliła komunikacja marki. Zabrało akcji informacyjnej, jaka powinna towarzyszyć wprowadzeniu funkcji tego rodzaju. Zamiast tego otrzymaliśmy zasłonę ciszy oraz tłumaczenia, które pojawiły się w sieci już po spłynięciu fali krytyki. Z pewnością nie wyszło to Chrome na dobre. I choć ciężko oczekiwać, że najpopularniejsza przeglądarka świata straci przez to na zasięgu, mamy nadzieję, że Google wyciągnie wnioski z zaistniałej sytuacji.