Niebezpieczny błąd na pokładzie prawie każdego Samsung-a!

[Aktualizacja] Niebezpieczny błąd na pokładzie prawie każdego Samsung!

Opublikowano 3 tygodnie temu -


Jeżeli cenisz sobie prywatność, koniecznie zerknij co zrobić, aby uchować się przed poważnym błędem w niemal każdym urządzeniu Samsung. Powoduje on niekontrolowane przesyłanie zdjęć do osób z książki telefonicznej.

Użytkownicy aplikacji "Wiadomości" Samsung mają do czynienia z dziwnym problemem. Kilku z nich potwierdziło, że całe ich galerie zdjęć zostały wysłane do przypadkowego kontaktu z książki telefonicznej. Oczywiście takie błędy nie powinny mieć miejsca w przypadku takiego producenta jak Samsung, ale uznałbym to za jeden z klasycznych i dopuszczalnych problemów. W końcu zawsze można napisać kolejną wiadomość do tej samej osoby na wzór: "Przepraszam, mam tylko Samsunga za ponad 4000zł, który zgłupiał". Niestety, problem jest o tyle dokuczliwy, że po całej operacji nie pozostaje nawet najmniejszy ślad w aplikacji.

Aby nie być gołosłownym

Kilka pierwszych komentarzy znalezionych w internecie:

"Więc ... sporadycznie wysyła całą zawartość swojej galerii do kontaktu za pomocą SMS-a i nie pojawiają się to w mojej aplikacji. Może warto sprawdzić logi na stronie twojego operatora, ponieważ mogło się to przydarzyć również tobie. Mam Samsung Note 8 w T-Mobile "

"Zeszłej nocy około 2:30 nad ranem mój telefon wysłał jej całą galerię zdjęć przez sms, ale nie widniało to w mojej aplikacji wiadomości. Jednak odnotowano to w dziennikach T-mobile. Dlaczego tak się stało?"

"Zostało potwierdzone, że jest to aplikacja Samsung Messages"

Tymczasowe rozwiązanie

Błąd podobno pojawił się dopiero po ostatniej aktualizacji aplikacji Samsung Messages. Występuje on niezależnie od używanego urządzenia Samaung, a także od operatora, tym bardziej należy zachować czujność i się zabezpieczyć. Na chwilę obecną jest dostępne jedynie rozwiązanie zapobiegające, czyli zablokowanie dostępu aplikacji Wiadomości do pamięci masowej. Można to zmienić poprzez:

Ustawienia -> Aplikacje -> Wiadomości -> Zezwolenia -> odznaczyć "Pamięć"

Oczywiście jest to rozwiązanie tymczasowe, ponieważ blokuje nam to całkowicie możliwość zapisywanie otrzymanych zdjęć w MMS albo ich wysyłanie. W tym celu należałoby chwilowo uruchomić z powrotem dostęp do pamięci. Jest to jednak niewielki koszt za utrzymanie swoich prywatnych zdjęć tylko dla siebie.

05.07.2018 Aktualizacja

Otrzymaliśmy oświadczenie od Samsunga o poniższej treści:

Samsung wnikliwie weryfikował temat przez ostatnie kilka dni. W wyniku naszych ustaleń nie stwierdzono żadnych usterek, zarówno od strony sprzętu jak i oprogramowania, które mogą mieć związek z omawianym przypadkiem. W skali globalnej nie odnotowaliśmy podobnych doniesień ze strony użytkowników, jednak będziemy kontynuować działania w celu wyjaśnienia sprawy. - Olaf Krynicki, rzecznik prasowy Samsung Polska