Messenger pozwoli na ograniczenie dostępu do aplikacji pomocą Face ID

Messenger pozwoli na ograniczenie dostępu do aplikacji pomocą Face ID

Opublikowano 24.07.2020 13:12 -


Szansę na skorzystanie z dodatkowej warstwy zabezpieczeń póki co mają jedynie posiadacze urządzeń z systemem IOS.

Facebook zdecydował się na rozszerzenie ustawień prywatności w swoim komunikatorze. Nowa funkcja pozwala zablokować dostęp do Messengera za pomocą dodatkowej metody uwierzytelniania jak kod dostępu, Face ID lub Touch ID. Blokada będzie aktywna nawet w przypadku, gdy nasz smartfon będzie odblokowany. W praktyce oznacza to, że bez problemu będziemy mogli udostępnić urządzenie drugiej osobie, bez obaw, że zajrzy ona do naszych prywatnych rozmów.

Z funkcji już teraz mogą skorzystać posiadacze iPhonów i iPadów. Aby to zrobić, należy wejść w ustawienia prywatności aplikacji (zakładka Prywatność), a następnie wybrać opcję Blokada aplikacji. W widoku ekranu pojawi się opcja aktywacji blokady, wraz z możliwością wyboru czasu jej uruchomienia. Użytkownicy Androida muszą uzbroić się w odrobinę cierpliwości – wg zapewnień Facebooka funkcja pojawi się na ich urządzeniach w późniejszym terminie. Jak na razie brak szczegółowych informacji na temat tego, kiedy to się stanie.

Udostępnianie ekranu wkracza do Messengera na Androidzie i iOS

Twórcy aplikacji wspomnieli za to o kilku dodatkowych funkcjach, których testy rozpoczną się wkrótce. Największe zainteresowanie wzbudziła możliwość kontroli nad tym, kto może przysyłać nam wiadomości. Facebook co prawda nie przedstawił zbyt wielu szczegółów na temat tego, jak ma to wyglądać, podobna funkcja jest już jednak dostępna na Instagramie i WhatsApp. Przypuszczalnie użytkownicy Messengera będą mogli definiować, jacy nadawcy są akceptowani, a które wiadomości powinny być ukrywane.

To jednak nie wszystko. W celu ochrony użytkowników przed niepożądanymi (a niekiedy niebezpiecznymi) treściami, Facebook zamierza także ograniczyć widoczność przesyłanych obrazów. Zdjęcia otrzymywane od osób nie znajdujących się na liście kontaktów będą rozmywane. Aby je zobaczyć, konieczne będzie dodatkowe kliknięcie.

Wieści z Rozładowani.pl