Świerszcze to całkiem pożyteczne owady. Można na przykład zrobić z nich półprodukt spożywczy służący do wypieków. Od dziś obowiązują nowe regulacje Unii Europejskiej, które mogą nieco zmienić w produkcji pewnych produktów. Mąka ze świerszczy
Przyznaje – jak przeczytałem wpis Janusza Piechocińskiego na Twitterze o robieniu mąki ze świerszczy, to uznałem, że polityk postanowił przebranżowić się na komika lub było to po prostu fejkowe konto. Jak to tak – mąka ze zwierząt? Z biednych, pięknie (choć czasem irytujących) grających świerszczy? Zapomniałem jednak, że żyjemy w XXI wieku, technologia idzie do przodu w dość szybkim tempie, więc tak. Potwierdzam istnienie takowego produktu, no, chyba że firma bee.pl trolluje klientów.
Mąka ze świerszczy – prostoskrzydłe wkrótce trafią do bułek
O świerszczach, wykorzystywanych w produkcji mąki nie pisało tylko bee.pl, ale właśnie tam można nabyć taki rarytas. Reklamowana jako alternatywa dla mąki pszennej, nie zawiera sztucznych dodatków, ani konserwantów. Jest odpowiednia dla osób na diecie ketogenicznej oraz bezglutenowej, oraz bogate w białko (bez zaskoczenia), błonnik, B12, żelazo i wapń.
Można wykorzystać w pieczeniu i gotowaniu w domowym zaciszu, ale pamiętając o odpowiednio małych proporcjach. To tylko dodatek, który kosztuje 25zł…za 100 g, więc bym powiedział, że ciasto zrobione z tych świerszczy będzie smakołykiem z półki premium.
Skoro już ustaliliśmy fakt, że ze świerszczy jest wytwarzana mąka dostępna na rynku w handlu wysyłkowym, to czas przejść do głównego punktu programu. Komisja Europejska wydała zgodę, aby mąka ze świerszczy domowych była stosowana do produkcji żywności. Do krajów na terenie Unii Europejskiej trafi produkt, wytworzony z owada cheta domesticus. Zostały przeprowadzone wszystkie testy i jest zgoda na wprowadzenie mąki ze świerszczy na rynek hurtowy. Dokładnie ma to miejsce od dziś, czyli 24 stycznia 2023 roku. Oczywiście nie rozchodzi się tylko o produkcje kajzerek czy innego pieczywa. Lista zatwierdzonych artykułów spożywczych obejmuje:
- wieloziarniste chleby, bułki,
- paluszki chlebowe, krakersy,
- batony zbożowe,
- suche mieszanki do wypieków,
- ciasteczka, herbatniki,
- suche produkty makaronowe,
- sosy,
- przetworzone produkty ziemniaczane,
- dania warzywne,
- pizza,
- analogi mięsne,
- zupy i koncentraty zup, także w proszku,
- przekąski z mąki kukurydzianej,
- napoje podobne do piwa,
- wyroby czekoladowe,
- przekąski inne niż chipsy,
- przetwory mięsne
Mąka ze świerszczy ma być składnikiem wielu produktów
Świerszcze domowe muszą mieć się na baczności, aby nie trafić jako składnik asortymentu piekarni. Trochę martwiłem się o cenę takiej bułeczki, patrząc na ofertę sklepu bee.pl, ale limity wykorzystania tego produktu są ściśle określone. W pieczywie wieloziarnistym dopuszczalne jest użycie maksymalnie 2 g proszku ze świerszczy na 100 g produktu, zaś w batonach z ziaren zbóż – 3 g na 100 g produktu.
Produkty będą oczywiście specjalnie oznaczone wraz z informacją alergiczną o ryzyku pozostałości skorupiaków, mięczaków i roztoczy kurzu domowego. Kiedy tzw. żywność nowatorska trafi na półki w polskich sklepach i piekarniach, nie wiadomo, ale raczej bliżej nie dalej. Ja jestem zaintrygowany i bym spróbował. Szkoda mi nieco tych świerszczy i czekam na jakiś produkt, który nie wywoła u mnie moralniaka. Pijąc na przykład piwo z komarów ,na pewno nie miałbym żadnych oporów.
Kto kupuje Thermomix? Trzy typy Polaków, którzy wybierają kontrowersyjny sprzęt AGD