KFC chce stworzyć biodrukowane nuggetsy

KFC chce stworzyć biodrukowane nuggetsy

Opublikowano 20.07.2020 18:12 -


KFC podjęło współpracę, w ramach której mają powstać biodrukowane nuggetsy. To jeden ze sposobów firmy na stworzenie “restauracji przyszłości”, zgodnej ze zdrowym trybem życia, a także przyjaznej dla środowiska.

Dostrzeganie przez ludzi ogromnych zalet zdrowego stylu życia, zwiększanie świadomości na temat stanu środowiska oraz chęci jego poprawy, a także wzrost znaczenia alternatyw dla tradycyjnego mięsa są czynnikami, leżącymi u podstaw poszukiwań nowych sposobów na stworzenie “restauracji przyszłości”. Nowoczesna restauracja powinna bowiem nie skupiać się tylko i wyłącznie na walorach estetycznych lokalu, ale także na podawanych tam potrawach. Można by tak opisywać restaurację z prawdziwego zdarzenia, taką poważną, do której goście stroją się w eleganckie ubrania. Ale nie, mowa tu o KFC, czyli restauracjach oferujących jedzenie typu fast food, a które chcą stworzyć coś naprawdę ciekawego w kwestii jedzenia.

Biodrukowane kawałki kurczaka

KFC chce być innowacyjne na polu oferowanych potraw. I nie pomyślcie sobie o nowym smaku skrzydełek, czy jakiejś promocji. KFC chce stworzyć mięso z kurczaka, wykorzystując do tego technologię biodruku 3D. W tym celu firma podjęła współpracę z rosyjskim laboratorium badawczym 3D Bioprinting Solutions. Rosyjska firma zajmuje się stworzeniem technologii biodruku addytywnego, czyli wykorzystującego komórki kurczaka oraz materiał roślinny. Dzięki temu stworzone mięso będzie miało taki sam smak i teksturę, jak prawdziwe mięso drobiowe. KFC ze swej strony dostarczy wszelkie elementy potrzebne do odtworzenia oryginalnego smaku oferowanych przez firmę produktów.

Biodrukowanie mięsa nie krzywdzi zwierząt

Właściciel restauracji szybkiej obsługi przekonuje, że tworzenie biodrukowanego mięsa nie wyrządza żadnej krzywdy zwierzętom, a wręcz wpływa poprawę ich dobrostanu. Takie mięso składa się z identycznych mikroelementów, jak produkt dostarczany z hodowli. Firma sugeruje także, że mięso biodrukowane jest jeszcze lepszym produktem końcowym, bowiem nie są stosowane żadne dodatkowe elementy, wykorzystywane w hodowli zwierząt. Wskazuje się również, że taki sposób wpływa na zmniejszenie ilości emitowanych gazów cieplarnianych oraz energii elektrycznej. Efekt współpracy KFC oraz 3D Bioprinting Solutions ma być przekazany do testów w Moskwie jesienią 2020 roku. 

Źródło: KFC

Wieści z Rozładowani.pl