Google w końcu pozwala na automatyczne usuwanie historii!

Google w końcu pozwala na automatyczne usuwanie historii!

Opublikowano 2.05.2019 12:41 -


Google - jak wiadomo - zapisuje masę informacji, o nas, o tym, czego szukamy, a także śledzi nasze lokalizacje. Robi to większość usług od Google – np. Mapy lub YouTube. Cel jest jeden – dostosowanie reklam na podstawie naszych nawyków.

Firma jednak postanowiła poprawić swój wizerunek, żeby pozbyć się stereotypów na temat prywatności technologicznego giganta. Ogłoszono właśnie, że Google wprowadza możliwość automatycznego usuwania, chodzi zarówno o historię lokalizacji, jak i aktywność w sieci i w aplikacjach. Możemy określić limity czasowe, na jaki okres mają być takie dane zachowane.

Mówimy to o przedziałach 3 lub 18 miesięcy. Po tym czasie wszystkie starsze dane zostaną automatycznie usunięte. Włączenie takiej opcji jest proste:

  • Przechodzimy do konta Google
  • Wybieramy Dane i personalizacja
  • Aktywność w internecie i aplikacjach
  • Automatycznie usuwanie
  • Ustawiamy limity czasowe

Należy pamiętać, że nie wszyscy jeszcze otrzymali nową funkcję, jest ona stopniowo wdrażana. Wybór należy do nas – jeśli wyłączymy nasze aktywności, to zachowamy poczucie prywatności. Jeśli natomiast pozwolimy Google na zbieranie wszelkich danych, to otrzymamy lepiej spersonalizowane sugestie usług. Wybór należy do nas. Wybierając pierwszą możliwość i tak będziemy mogli w pełni korzystać z usług Google, nie grozi nam (wbrew plotkom) zamknięcie konta czy ograniczone usługi.

Mam nadzieję, że taki trend na poprawę prywatności będzie się nasilać i inne firmy wezmą przykład z Google. Ostatnio głośno o naruszeniach naszej prywatności, m.in. w Facebooku. Firmy zaczynają poprawiać swój wizerunek, co tylko wyjdzie nam na dobre.

Wieści z Rozładowani.pl