Google+ usunie dane użytkowników 2 kwietnia. Pobierz kopie plików




Google+ usunie dane użytkowników 2 kwietnia. Pobierz kopie plików

Opublikowano 4 miesiące temu -


O zamknięciu, a raczej likwidacji serwisu społecznościowego Google+ wiemy od kilku miesięcy. Jesienią zostało to oficjalnie potwierdzone przez Google, a już kilka tygodni później ujawniono sporą lukę w bezpieczeństwie danych użytkowników portalu. Podjęto wtedy decyzję o przesunięciu terminu zamknięcia na wcześniejszą datę.

Pierwotnie zakładano, że Google Plus zniknie z sieci w sierpniu 2019. Po wspomnianym wycieku przesunięto go na kwiecień. Teraz Google wreszcie opublikowało oficjalny harmonogram zamykania serwisu społecznościowego.

Google+ - koniec z rejestracją i komentarzami

Na początek zostanie zamknięta rejestracja nowych użytkowników. 4 lutego (najbliższy poniedziałek), wyłączona zostanie opcja tworzenia nowych profili, stron, a także wydarzeń w serwisie. Wszystkie komentarze, dodawane na zewnętrznych witrynach za pomocą konta w Google+, zostaną usunięte 2 kwietnia 2019 roku. Wcześniej, do 7 marca opcja ta zostanie wyłączona.

2 kwietnia 2019 – dzień „zero”

Podobnie jak komentarze, tak i wszystkie dane użytkowników Google+ znikną z sieci właśnie 2 kwietnia. Możliwe, że nie wydarzy to się natychmiastowo, bo Google informuje, że tego dnia rozpocznie usuwanie. Nie wiadomo, jak długo cała operacja potrwa, ale może to być nawet kilka miesięcy. Usuwanie obejmie zdjęcia, filmy, łącznie z albumami i stronami tam utworzonymi. Firma oczywiście daje możliwość pobrania kopii zapasowej swoich danych, szczegółowe informacje są właśnie przesyłane do użytkowników poprzez e-mail. Jeśli nie otrzymamy takiej wiadomości, można skontaktować się z pomocą Google, oni pomogą w pobraniu kopii. Firma zaznacza, że wszystkie zdjęcia i filmy zapisane w Zdjęciach Google, zostaną bezpieczne i nie będą usuwane.

Oto lista sprzętów i technologii, które zostały zamknięte w 2018

Serwis umożliwiał także logowanie się kontem na innych stronach i portalach czy też aplikacjach. Ta możliwość zniknie „wkrótce”, ale w niektórych przypadkach, takie logowanie zostanie zastąpione logowaniem via Google. Wszystkie inne usługi takie jak G Suite, będą działać nieprzerwanie i usuwanie danych ze społecznościówki nie wpłynie w żaden sposób na ich płynność funkcjonowania.

Jeśli więc mieliście konta na Google+ i chcecie zachować swoje dane, warto pamiętać o terminach. Dla przypomnienia: 2 kwietnia to data końcowa.