Wreszcie! Google Chrome będzie blokował pobieranie plików z niepewnych źródeł

Wreszcie! Google Chrome będzie blokował pobieranie plików z niepewnych źródeł

Opublikowano 12.02.2020 9:56 -


Google ostatnio przykłada coraz większą uwagę do swojej przeglądarki Chrome. Zaledwie kilka dni temu Marika pisała o tym, że pojawiła się nowa wersja Chrome, a wraz z nią sporo nowości. Teraz dowiadujemy się, że „na wiosnę” Google Chrome otrzyma aktualizację, która będzie ostrzegać użytkowników przed „niebezpiecznymi” pobraniami plików.

Informacja ta pojawiła się w oficjalnym komunikacie Google. Dowiadujemy się, że rozpoczyna się właśnie proces, który docelowo doprowadzi do całkowitego blokowania podejrzanych pobrań. Zaczynamy od ostrzeżeń.

„Dzisiaj ogłaszamy, że Chrome stopniowo zapewni, że bezpieczne strony (https) będą pobierać tylko bezpieczne pliki. Niepewne i podejrzane pliki stanowią duże zagrożenie dla bezpieczeństwa i prywatności naszych użytkowników. Na przykład, niebezpiecznie pobrane programy mogą zostać zamienione na złośliwe oprogramowanie przez osoby dokonujące ataków, a także umożliwić dostęp do np. wyciągów bankowych na komputerze”.

Tak planowane zmiany tłumaczy Joe DeBlasio z zespołu ds. Bezpieczeństwa Chrome w specjalnym wpisie na blogu. Cały proces rozpocznie się w kwietniu, kiedy pojawi się wersja Chrome 82. Przeglądarka ostrzegać będzie wtedy użytkowników, którzy mają zamiar zaciągać pliki, które wydają się niepewne, a pobierane są z bezpiecznych stron. Według Google pojawi się tego typu wyskakujące okienko:

DeBlasio dodaje:

„W przyszłości spodziewamy się dalszego ograniczania niebezpiecznych pobrać w Chrome”.

Zabezpieczenia Chrome także na Android i iOS

Wprowadzone ostrzeżenia będą również dostępne w przeglądarce Chrome na iOS i Android, chociaż nie jest pewne, że odbędzie się to w tym samym czasie, co wersja desktopowa. Docelowo pełna blokada pobierania niepewnych treści zostanie wprowadzona w Chrome 86, a ten powinien pojawić się oficjalnie w październiku, według szacunków Google. Zobaczcie, jak cały plan został zaprezentowany w poniższej tabeli:

Bez wątpienia jest to działanie niezbędne, aby poprawić bezpieczeństwo użytkowników i można tylko przyklaskiwać takim ruchom Google.

źródło: googleblog.com

Wieści z Rozładowani.pl